La Nuit

Basat en La Nuit (1887) de Guy de Maupassant

Guió literari

En tot moment només veiem els elements constitutius de la nit (estrelles, de vegades s'aconsegueixen veure núvols, les copes d'algun edifici...). Se senten gripaus raucar i el so d'una riuada. Ha plogut. El pla és detall. Moviment lent i constant cap a la dreta. Només veiem cel.

Veu diegètica: "Hi ha un nucli concret d'on es pot extreure tot i del qual tot s'entén. Allà, hom no pot trobar carn, aliè; tampoc no n'hi hauria prou per cobrir l'escriptura automàtica; els fils de la joventut; la millor poesia; l'acarnissament."

S'escolta música extradiegètica de tensió i al·lucinació.

Veu diegètica: "Això ho ha fet suficient. Això m'ha fet suficient. Endins he portat la ciutat de coure, en cap altre lloc l'he pogut endinsar. Per ventura, a Tetuan camino damunt d'una teulada, de nit, estirat, de nit car no hi ha llum a l'estómac, atès que hi ha teules, a poc a poc, s'imposa conegut: panneau pel seu nom d'origen."

El moviment s'atura. El pla segueix sent detall de la nit i els seus elements. Els gripaus ja no rauquen. La riuada ja no se sent.

Veiem un pla mitjà i estàtic d'una marquesina barcelonina, en una parada d'autobús, on hi diu:

"PANNEAU
El jo és producte del misteri.
Tot el que no coneixem forma
part del Jo. S'adhereix al Jo
intentant sobreviure amb el
nom de món. El Jo és el no."

Segueix sent de nit. Veiem l'avinguda que va de Tetuan a Plaça Catalunya. Està tot buit; és nit profunda. La música extradiegètica de tensió i al·lucinació continua sonant fins al final.